Clare Grogan jako Kristína Kochanská

CLARE GROGAN • KRISTINE KOCHANSKI

RASA: Lidská
MÍSTO PŮVODU: Země
VÝSKYT: „Konec“ (Série I.), „Rovnováha sil“ (Série I.), „Škvíra ve stázi“ (Série II), „Psirény“ (Série VI.)
ALTER EGA: Kristína Kochanská, Nová Kochanská, Kochanská z budoucnosti

Kochanská měla být také vzkříšena jako hologram na konci První série, v epizodě, která byla nahrazena „Já na druhou“. Místo toho je vzkříšena dvojí verze Arnolda Rimmera. Kochanská se měla stát regulérní postavou ve Druhé sérii, stejně jako její alternativní verze v epizodě Sedmé série „Ouroboros“. Všimněte si, že její výskyt v „Psirénách“ je jen jako halucinace a v „Rovnováze sil“ se objevuje ve flashbacku a Rimmer se za ni krátce vydává.

SEZNAMTE SE S KOCHANSKOU

Kristína Z. Kochanská byla skotská První Navigační Důstojnice na palubě Červeného trpaslíka a neopětovaná láska Davea Listera. Byla nedílnou součástí jeho Plánu. V plánu, kdy měla jezdit na koni na Fidži a být jeho a Frankensteinovou jedinou společnicí. Podle Hollyho si Lister a Kochanská vyměnili celkem 173 slov, než ona a zbytek posádky zemřeli, i když možná žertoval.

VÝSKYT V EPIZODÁCH

V epizodě „Konec“ je Kochanská krátce viděna v řídící místnosti, jak říká Listerovi, že ho chce kapitán vidět. Silně s ní flirtuje, stejně jako ona s ním. Po katastrofě a propuštění ze stáze zničený Lister prozradí, že chtěl, aby se Kochanská účastnila jeho hry na Fidži. V díle „Rovnováha sil“ Lister naříká k Hollymu na návrat Rimmera a ptá se, proč nepřivedl zpět Kočanskou. Holly poznamená, že Lister a Kochanská spolu v životě prohodili 173 slov, což je méně než Lister se svým fíkovníkem. Po několika hádkách a prosbách Rimmera o zapnutí Kochanské zpět na jednu noc, se za ni Rimmer vydává.

V epizodě druhé série „Škvíra ve stázi“ se Lister, který objeví trhlinu v časoprostoru na palubě Červeného trpaslíka a objeví něco, co vypadá jako svatební fotografie jeho a Kristíny, vrací na Červeného trpaslíka asi tři týdny před nehodou s nadějí, že se ožení s Kochanskou. Přestože spolu s Kocourem úspěšně vystopuje Kristínu v hotelu Ganymede Holiday Inn, zjistí, že se již za někoho provdala. Ukáže se, že je to jiný Dave Lister z pět let vzdálené budoucnosti, který zřejmě objevil jiný způsob, jak se dostat do minulosti (zřejmě dost daleko do minulosti, aby se mohl dvořit a oženit s Kochanskou). Je jasně prokázáno, že Kristína o tom věděla, včetně Kocoura a hologramového Rimmera, ještě před nehodou. Tato skutečnost silně naznačuje, že při úniku radiace pravděpodobně nakonec nezemřela.

Vzhledem k mnoha změnám v časové ose, která byla v seriálu zavedena, není jasné, zda se některá z událostí vylíčených ve Škvíře ve stázi stane skutečností.

Kochanská se objevuje jako Listerova halucinace v šesté epizodě „Psirény“. V ní je zobrazena jako jeden z posledních přeživších členů posádky lodi SS Pioneer vedené kapitánkou Tau. Loď byla nalákána na asteroid obývaný GELFY vysávajícími mozky, známými jako Psirény. Poté, co spatří Listera, mu řekne, aby se držel zpátky a dostal se z pásu, a řekne mu, že je nikdy nenechají na živu, ji a její dvě děti. Děti se jmenují Jim a Bexley, Listerovi synové pocházející ze spermabanky, kterou Kochanská použila ještě v Červeném trpaslíkovi. Nakonec zbytek posádky Kosmiku zabrání Listerovi, aby naletěl lsti, kterou na něj nastražili Psirény.

Listerova představa o dokonalé společnici v „Kamile“ měla být původně Kochanská (opět v podání Clare Groganové), ale mělo se za to, že nevysvětlitelné a nepravděpodobné znovuobjevení Listerovy skutečné lásky (nebo alespoň trvalé posedlosti) by mu příliš brzy napovědělo, jaká je skutečná povaha stvoření, které Kryton zachránil. Postava byla změněna v oblečení a postoji na víceméně ženskou verzi Listera, kterou hrála Suzanne Rhatigan, ale v titulcích byla nesprávně označena jako „Kochanská Kamila“.

V „Návratu do reality“ se Anastasia Hille krátce objeví jako Kochanská. V epizodě je naznačeno, že dosavadní události seriálu byly pohlcující hrou ve stylu Lepší než život. Je zjištěno, že Kochanská je postava vytvořená hrou (na rozdíl od postavy hráče). Když Lister krátce zahlédne probíhající hru přes monitor, vidí na Kosmiku vysokou, blonďatou, rozhodně neskotskou Kochanskou v romantickém objetí s alternativní verzí Listera. Hille je v závěrečných titulcích uvedena jako „Alternativní Kochanská“.

V epizodě Sedmé série „Ouroboros“ se do seriálu vrátila Kochanská, kterou nyní hraje Chloë Annettová. Tato verze postavy pocházela z alternativního vesmíru, a přestože sdílela některé rysy s verzí Clare Groganové (včetně toho, že byla Skotka), v mnoha ohledech se podstatně lišila.

Vzhledem k četným přerušením časové osy není jasné, jaký byl Listerův vztah ke Kochanské. Navzdory tvrzení Hollyho, že spolu prohodili 173 slov, se zdá, že spolu ti dva prožili pětitýdenní románek.

KOMIKS

Kochanská se objevila ve Smegazinu Červeného trpaslíka jako blondýnka, ale charakterově byla víceméně stejná jako ve starých vystoupeních v televizním seriálu.

ROMÁNY

Po vydání románů Nekonečno vítá ohleduplné řidiče a Lepší než život využili Grant a Naylor příležitosti a přepsali několik aspektů příběhu. Posádka Trpaslíka před nehodou se rozrostla o tisíc členů, prostředí před nehodou se přesunulo z 21. do 22. století a Kristína Kochanská prošla první velkou proměnou.

V prvním románu se zdálo, že je buď více společenským šplhavcem, nebo (což je pravděpodobnější) že začínala stoupat dál na společenském žebříčku. Učí se japonsky a obstojí v souboji s arogantními mladými důstojníky. Lister s ní má krátký, ale intenzivní vztah, většinu času tráví v její kajutě milováním a sledováním jejich oblíbeného filmu Je to báječný život. Kochanská však prozradí, že je stále závislá na svém bývalém a budoucím příteli Timovi, důstojníkovi pro zásobování. Chodila s Listerem jen tak z plezíru a vrací se k Timovi, čímž Listerovi zlomí srdce.

Ačkoli většina změn, které byly provedeny po vydání knih, začíná ve třetí sérii, první sérii po vydání první knihy, na obrazovce zůstalo zobrazení Kochanské stejné. Ztvárnila ji (z větší části) stejná herečka (Clare Groganová) a zůstala tou drzou, ale šmrncovní skotskou dívkou z prvních dvou sérií. Ztvárnění Kochanské v knihách je v podstatě kompatibilní jak s tímto ztvárněním, tak s pozdějším ztvárněním Chloë Annettové.

V knize i v pozdějších seriálových verzích je to právě Kochanské odmítnutí, které Listera přivede k jeho plánu s Frankensteinem a stázovou kabinou. V románu Pozpátku je oživena na verzi Země, kde čas běží pozpátku v jednadvacátém století. I když začíná jako Listerova manželka, tok času nakonec vede k jejich prvnímu setkání a způsobí, že ho už nezná.

POSLEDNÍ ČLOVĚK

Kochanská se objevuje také v románu Poslední člověk z Červeného trpaslíka, který napsal Doug Naylor. Stejně jako všechny romány o Červeném trpaslíkovi však ani Poslední člověk není považován za součást televizního kánonu kvůli značným rozdílům mezi televizní a knižní kontinuitou. Role Kochanské v románu – jako nové členky posádky – je podobná její roli v sedmé a osmé řadě televizního seriálu (i když je kanonicky příbuznější s původní televizní Kochanskou, protože pochází z hlavního vesmíru Červeného trpaslíka), s pozoruhodnými rozdíly.

V románu se Kochanská a Lister setkávají jako zestárlý pár na Zemi, kde čas běží pozpátku (po smrti Davea Listera v primárním vesmíru), a navazují spolu láskyplný vztah. Nyní je Kochanská součástí posádky Červeného trpaslíka a jako nejvýše postavený člen posádky má jasnou autoritu – což se Rimmerovi zjevně nelíbí (protože byl připraven o tu nepatrnou autoritu, kterou si v této pozici mohl nárokovat), ačkoli ostatní buď oceňují, nebo jim alespoň nevadí její jasná inteligence a kompetence. Posádka se setkává se sociopatickou verzí Listera, který zabil své kolegy z posádky. Zlý Lister střelí svůj protějšek do rozkroku, čímž ho téměř sterilizuje. Zlý Lister je pohlcen Vztekem. Román končí tím, že se Kochanská a Lister, kteří uvízli na idylickém světě v neznámém paralelním vesmíru, pokoušejí s pomocí viru Štěstí založit rodinu.

V románu Pozpátku zkoumá Listerův život v obráceném vesmíru. Ukazuje se, že měl vztah s Kochanskou pozpátku. Oba přišli mrtví a s každým dalším rokem mládli. Narodila se jim dvojčata, která se stala dětmi a vrátila se do matčina lůna. Rok předtím (nebo poté), co Listerovi skončil trest odnětí svobody za vraždu, skončil vztah s Kochanskou jejich prvním setkáním. Vzhledem k tomu, že Kochanská zapadla a stala se obyvatelkou tohoto vesmíru, její zpětná paměť na Listera při jejich prvním/posledním setkání okamžitě zapomněla.

CLARE GROGANOVÁClare Groganová, skotská herečka a zpěvačka new wave/post-punkové skupiny Altered Images, se převtělila do role Kochanské. Groganová ztvárnila Kochanskou v pilotní epizodě, jednou ve druhé sérii a jednou v šesté sérii. Postava byla přepsána jako postava se skotskými kořeny, aby se vysvětlil Groganin skotský přízvuk. Tato verze postavy byla trochu nafoukaná a zábavná, ale přesto byla první navigační důstojnicí. Tato verze Kochanské s Listerem pouze flirtovala a nezačala s ním plnohodnotný vztah, což znamená, že pro Listera byla něco jako neopětovaná láska. Tato verze postavy zahynula při úniku radiace spolu se zbytkem posádky Červeného trpaslíka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..