Kochanská: Ohlédnutí za postavou

Částečně pravidelnou postavou, o které Lister mluvil nebo přemýšlel, když nebyla zrovna přítomna, byla navigační důstojnice Kristína Kochanská. Kochanská, která byla často motivem většiny machinací na lodi, hrála všestranná mladá herečka C. P. Groganová. Mezi její další televizní role patří „Blott on the Landscape“ a „The Nonocled Mutineer“ pro BBC a velké uznání získala za roli ve filmech „Gregory’s Girl“ a „Comfort and Joy“, oba v režii Billa Forsytha. Clare Groganová byla zpěvačkou popové skupiny Altered Images z počátku 80. let, která je známá především díky písni „Happy Birthday“, a jakákoli podobnost s C. P. Groganovou je způsobena náhodou, protože se jedná o stejnou osobu. Kochanská byla spisovateli považována za ‚pravidelnou, ale ne podstatnou postavou‘.

Je zajímavé, že videoklip k písni „See Those Eyes“ skupiny Altered Images byl natočen podle filmu „The Prisoner“. Natáčel se v dubnu 1982 v Portmeirionu a Groganová v něm vystupovala jako postava Číslo 6/Služebná a poté, co ukázala, jaká zaměstnání zbytek kapely vykonává, všichni utekli.

Zajímavé je, že ačkoli se po epizodě „Konec“ objevila jen krátce ve druhé epizodě „Rovnováha sil“, C. P. Groganová musela být přítomna při natáčení druhého týdne, místo aby natočila všechny své scény zpětně.

Howard Goodall zkomponoval znělku spolu s veškerou doprovodnou hudbou. Jeho nejznámějším dílem je pravděpodobně znělka k seriálu „Černá zmije“. Navzdory všeobecným spekulacím píseň k seriálu „Červený trpaslík“ nazpíval příležitostný umělec, nikoli Clare Groganová.

Rimmer doufá, že jednoho dne složí inženýrské zkoušky a stane se důstojníkem. Bohužel mu chybí sebedůvěra a obsah učebnice si píše na končetiny. Když se Rimmer v době zkoušky podívá na skryté informace, zjistí, že se inkoust rozmazal a slova jsou nečitelná, a okamžitě omdlí. Lister chce prožít vášnivý milostný románek s nesmírně inteligentní a krásnou Navigační důstojnicí Kochanskou a přestěhovat se na Fidži, které je nyní pod několika metry vody. Listerovi se jeho sen nikdy nesplní, protože je takový lajdák, že si toho objekt jeho náklonnosti ani nevšiml a z důvodů, které vyjdou najevo, ani nevšimne.

„Rovnováha sil“ se zabývala povahou hologramů; Rimmer se probudí a zjistí, že má Petersonovu ruku, protože Holly jeho holografickou projekci nesprávně nakonfiguroval. Rimmer přiměje Hollyho, aby raději změnil jeho podobu na podobu Kristíny Kochanské, než aby byl na čtyři hodiny vypnutý, zatímco Kochanská zaujme jeho místo. Skvělý výkon C. P. Groganové využívající Rimmerovu charakterizaci brzy prozradí hru Listerovi, který začne vzpomínat na jejich romantickou minulost. „O tom jsi mi nikdy neřekl“, vykřikne Rimmer/Kochanská. Když to začne být příliš vášnivé, Kochanská/Rimmer se stáhne a tvrdí, že trpí „ženskou periodou“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..