Altered Images • rozhovor

„Jsme tady, čtyřicet let a stále máme svých patnáct minut slávy; myslím, že je v tom dokonalá poezie“. – Clare Grogan

Clare Grogan, respektovaná herečka s rolemi včetně Susan v Gregory’s Girl (Gregoryho dívka) a původní Kristíny Kochanské v Red Dwarf (Červený trpaslík), se nedávno vrátila ke své první lásce, hudbě. Skotská interpretka, která je zpět na pódiu s Altered Images, připravuje svou první novou hudbu po třech a půl desetiletích. „Jen jsem si myslela, že to bylo ode mě trochu nedbalé, že jsem se k tomu nedostala,“ říká nám, když sedíme a povídáme si na festivalu Rewind v Henley-Upon-Thames. Mluvené nervy na pódiu, nevinné dny 80. let a „píseň, která stále dává“, jsme zastihli rozkošnou Clare Groganovou. Být šťastný; Eamon O’Neill.

Ahoj, Clare. Jaké bylo dnešní vystoupení na festivalu Rewind?
Víte, budu naprosto upřímná; je to děsivé, protože je tam velký dav a já nikdy, nikdy nechci pokračovat a být něčím menším, než absolutně oslovit každého z nich. Takže když jste to tak dlouho nedělali, najednou se to zdá; „jak tohle někdy dokážu?!“

Zdálo se však, že dnes nemáš žádné potíže!
Skvělá věc na davu Rewind je, že jsou s vámi; nikdo tam venku nečeká, až selžeš.

V davu k tobě bylo zjevně hodně lásky; cítila jsi to?
Cítila! Je to milé. Je to opravdu výjimečná věc v mém životě, Miluji to a upřímně se mě to dotýká, protože mi je stále padesát – řekněme si to tak! – a dělám to velmi, velmi dlouho a byla jsem stále na příjmu tohoto druhu nadšení, je to prostě velmi zvláštní, to opravdu je.

Jaký je to pocit, honosit se jménem Altered Images jako poslední žena stojící za původem?
No, dělám to už docela dlouho a přijde mi to správné. Chci říct, skoro jsem chtěla, z nejrůznějších důvodů ty skladby trochu pozměnit. Jednu, protože mě lidé pořád žádali, abych zazpívala a zopakovala to, a pak jsem si pomyslela; „proč ne?“ Chci říct, bylo to dávno, hodně dávno, ale právě se chystám podepsat svou první nahrávací smlouvu po třiceti šesti letech a na nahrávce mám [bývalé členy kapely Altered Images] Stevena Lironiho a Johnnyho McElhona se mnou, takže to je skoro, jako bychom byli zase spolu. Nemají žádný zájem jít na pódium nebo něco podobného!

Znovu živě vystupovat je jedna věc, ale co tě lákalo vrátit se k nahrávání?
No, jen jsem si myslela, že je to ode mě trochu nedbalé, že jsem se k tomu nedostala. V prvním lockdownu jsem upřímně, jako spousta lidí, jen seděla na pohovce, sledovala Netflix, pila víno a jedla lupínky. Byla jsem v tom naprosto nevinně, naprosto nevinně! Pak jsem si pomyslela ve druhém lockdownu a uvědomila jsem si, že mám v hlavě prostor a za ta léta jsem byla docela zaneprázdněná pracující máma a někdy je to nacházet prostor pro kreativitu. Bylo to těžké. Tak jsem si říkala, buď teď nebo nikdy. Jedním z mých sousedů je [hudebník/producent] Bernard Butler a jeden z mých nejlepších přátel je Bobby Bluebell [Robert Hodges z The Bluebells] a samozřejmě žiji se svým manželem Stevenem Lironim, který byl v kapele, a Johnny McElhone je dobrý přítel.

Jsi obklopena některými klíčovými hráči!
To ano! Jsem šťastná dívka! Ale to víš, že se chystám znovu upoutat světla reflektorů.

Altered Images jsou dodnes velmi respektovaní; co to pro tebe znamená?
Někdy je to zdrcující a myslím to opravdu upřímně. Myslím, že jedna z věcí, kterou si mnozí z nás v 80. letech opravdu mysleli bylo, že prožíváme svých patnáct minut slávy, a tady jsme, po čtyřiceti letech máme stále svých patnáct minut slávy, a myslím, že je v tom dokonalá poezie. Příliš to neanalyzuji, jinak mě to děsí. Prostě to tak je.

Musím se tě zeptat na ‚Happy Birthday‘; je to nejzpívanější skladbou na světě, takže ta tvoje píseň byla napsaná – nechci použít to slovo ‚vymyšlená‘ – ale specifická s ohledem na tento druh výsledku.
Jo, to rozhodně byla. Rozhodli jsme se, že prostě musíme najít něco, co nás opravdu posune na další úroveň, a tak jsme se rozhodli napsat ‚Happy Birthday‘, zvláště proto, že; „dobře, všichni mají narozeniny – uvidíme, jestli to zafunguje“, a fungovalo to úžasně. A dělám úmluvy, a to neříkám jen tak, nesnažím se o velkou, tlustou show, ale dokonce tento týden jsem uzavřela dohodu o tom, že ‚Happy Birthday‘ bude synchronizován do nového dokumentárního seriálu v Americe a prostě jde dál a dál a dál; říkám tomu píseň, která stále dává.

Je neuvěřitelné, jak nikoho jiného nenapadlo to udělat.
No, Stevie Wonder to zkusil! Zkusil to, ale no tak Stevie! [směje se]. Ve skutečnosti lidé docela často říkají; „Clare, zazpívej Happy Birthday“, a já jedu [zpívá píseň Stevieho Wondera]; „všechno nejlepší k narozeninám! Všechno nejlepší k narozeninám!“

Musela jsi to vidět na některých úžasných místech; Pamatuji si, že jsem to viděl například v Peep Show.
Ano, je to tak. Ve skutečnosti je úžasné, že se stále hraje. Dokonce minulý rok v Číně vytvořili něco k ‚Happy Birthday‘ a já si pomyslela; „zcela nový trh!“ Lidé v Číně věděli o ‚Happy Birthday‘?! Je to mimořádná věc. Jednou z mých oblíbených věcí bývalo, občas, když jsem byla se svou dcerou v Top Shopu, a oni hráli ‚I Could Be Happy‘ [Mohla bych být šťastná] – zapnulo se to ve zvukovém systému – a takhle jsem se chovala ke své dceři; „podívej! Podívej! Jsem cool! Jsem ta nejlepší máma!“

Jaké to bylo vystupovat na Top of the pops?
Když jsme zakládali naši kapelu, byla určitým vrcholem úspěchu a to, o co jsme usilovali, bylo být v Top of the Pops. Chci říct, že to ve skutečnosti nepřesáhlo; nepřemýšleli jsme; „pojďme na turné po Americe, Japonsku“; byli jsme jako; „Nebylo by skvělé být v Top of the Pops?!“ A to se stalo opravdu rychle. Nikdy nepochopím. Byla jsem školačkou, dívala jsem se na Top of the Pops a do roka jsem viděla tohle a nikdy nepochopím; jak se to stalo. Nebylo to jen štěstí, jsem neuvěřitelně talentovaná [řekla s olíznutím tváře!]. Nikdo to rád nezmiňuje! [smějící se]

A nakonec, co se s tebou děje dál?
V nejbližší budoucnosti mám ještě nějaké letní koncerty, což je skvělé, protože se stále snažím trochu pokročit a musím říct, že to není snadné. Chci říct, je to dlouhá doba, kdy jsme se všichni setkali, a já jen chci, aby se to vrátilo do formy pro lidi. A pak udělám turné po aréně s Human League. To bude skvělé! Je to v prosinci. Ale mezitím mám spoustu představení. Velmi brzy mám show v Irsku [Party Down @Palmerstown, 10 září].

Článek vyšel dne: 09/10/2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..