Belinda Carlisle a Clare Grogan

Pro OK! magazín

„80 léta jsou posledním velkým desetiletím hudby“ – Královny zpěvu hovoří o opětovném sloučení a jejich radách dnešního rádoby popu během večeře pro KO! v Kiashii

Ah ty osmdesátky! Prostě se nemůžeme nabažit dekády, jenž nám přinesla Top Gun, Rubikovu kostku a gymastický míč! A zatímco dnešní návštěvníci kina hltají re-booty A-Teamu a Karate Kida, hudební éra nás prostě nenechá být.

U dvou nesporně ženských ikon té nejchutnější dekády, Belindy Carlisle a Clare Groganové, jejich hudba dál pokračuje, a to díky jejich pravidelné účasti na fantasticky úspěšných koncertních turné Here And Now, které spojují několik hvězdných jmen této opojné doby, jenž přitahují tisíce nostalgicky šílených fanoušků.

V Hollywoodu narozená Belinda, bývalá hlavní zpěvačka Go-Go, která si užila svou vlastní velkolepou sólovou kariéru není překvapená, že stále chceme slýchávat její nejlepší melodie – samozřejmě včetně její mezinárodně nejhranější nahrávky Heaven Is A Place On Earth. „Myslím, že 80. léta jsou poslední hudební dekádou,“ říká. „Má to určité módní propojení, a to ve skutečnosti předčí hudbu, kdy se stává něčím větším. Takže mě to vůbec nepřekvapuje!“

Pokud jde o Clare, kdo by mohl zapomenout na její báječnou cestu coby hlavní zpěvačky skupiny Altered Images, a na její vykřičené letní pecky Happy Birthday, I Could Be Happy? „Naprosto beze studu se mohu znovu poohlédnout za svou hudební minulostí – a jsem ráda, že publikum to cítí stejně!“ přiznává hvězda, která čtyřikrát koncertovala na turné Here And Now. „V publiku je plno maminek, za kterou se i já považuji, a jejich děti – které to taky milují!“

Zatímco Clare tentokrát odpočívá od vystupování, Belinda je již přizvaná na příští letní desáté výročí tohoto turné – po boku Boy George, Jasona Donowana, Midge Ure a Pepsi & Shirley! Na oslavu vyrazila redaktorka OK! v oblíbených legínách a s ramennými vycpávkami na oběd s Belindou a Clare do nejnovější a nejmódnější londýnské japonské restaurace Kyashii…

Obě jste se zůčastnily zájezdů Here And Now. Co je hlavní atrakcí?
Belinda:
Tato vystoupení podle mých zkušeností nemají demografický charakter – přicházejí lidé všech věkových skupin, což je krásné, opravdu se těším na desáté výročí turné – sestava je fantastická. Cítím se jako doma, když jsem předtím koncertovala s Boy Georgem a Midge Ure – a turné Go-Go s Flock Of Seagulls v roce 1984!
Clare: Mám za sebou turné s Human League a Kim Wilde. Ve skutečnosti to byla Kim, která mi podala pomocnou ruku, jelikož jsem si zpočátku nebyla jistá, zda by něco takového šlo vytvořit znovu. V té době mi bylo 40, pomyslela jsem si, jestli je vhodně v tomto věku zpívat Happy Birthday? Pak jsem si pomyslela, proč ne? Je to něco jako schopnost všechno to získat zpět.

Clare, když jezdíš na turné, jsi tam jen ty z Altered Images?
Jsem to jen já z původní skupiny – s požehnáním ostatních. Jsem za jednoho z nich vdaná. Steve Lironi, jenž byl docela šťastný, že jsem stoupala vzhůru a měla svůj diva moment!

Jste překvapená, že je stále veřejná poptávka po hudbě 80. let, a že turné vždycky působí dobře?
Je to opravdu ohromující a překvapuje mě to. Jsem tomu oddaná a mám k tomu velmi osobní důvod, ale letos jsem odehrála pouze jedno vystoupení, a v publiku máme 30.000 lidí! Myslím, že jsme všichni hrdí na to co jsme vytvořili coby mladí lidé, a na skutečnost, že většina z nás si díky tomu udržela svou kariéru.

Už jste někdy byly unaveny zpíváním svých nejslavnějších písní?
Belinda:
Vůbec ne. Někdy si trochu pohrajete s melodií, aby byla zajímavější. Každý stále blázní po Heaven Is A Place On Earth, samozřejmě. Musíte si nechat jako přídavek – nemůžete vystřelit svůj špunt na začátek setu!
Clare: Ne, ale po 18 let jsem nezpívala Happy Birthday. Narážím na lidi co říkají, že mají narozeniny, a já na to: „Chcete abych…?“ Zpívala jsem to pro Dougraye Scotta v klubu Groucho?

Sledujete pořady jako X Factor?
Belinda:
Ne, opravdu mě to nezajímá. Myslím, že s příchodem těchto pořadů nenastala velká změna, jde zde spíše o image, marketing a peníze, než o oživení umění. Myslím, že to má negativní dopad na hudbu, opravdu – skutečnou hudbu.
Clare: Já ano. Tyto pořady vždy existovali. Myslím, že X Factor je fenomenální zábavná show a myslím, že to co odvádí Simon Cowell je opravdu chytré. Zbožňuji skutečnost, že se celá rodina o víkendu sejde, aby to mohla sledovat. Nejde jen o hudbu, ale o zábavu.

Clare, líbí se Vaší pětileté dceři Lucii hudba Altered Images?
Miluje Altered Images! Letos se ke mně na pódiu skutečně připojila – měla bych dodat nezvaná, ale nevadilo mi to. Vyšplhala na pódium! Byla jsem ohromena, a pak nemohla zpívat – najednou se trochu zastyděla. Chtěla vědět, jaké to je, a pak se podívala na 30.000 lidí v davu před námi! Nedodala jsem jí ani trochu odvahy, aby šla v mých stopách, skrz naskrz. Chci, aby si našla rozumnou práci a starala se o mě!

Začínala jste jako herečka ve filmu Gregory’s Girl z roku 1980. Co pro Vás bylo důležitejší – hraní nebo zpěv?
Myslím, že mojí první velkou touhou bylo předvést se! Ráda dělám obojí. Hádám. Letos jsme měli na Filmovém Festivalu v Glasgow 30. výročí promítání Gregory’s Girl a v podstatě jsme měli jakési školní setkání. Je to tak zábavné, ta skutečnost, že jsem tehdy hrála školačku a teď jsem začala hrát učitelky. Jsem v nové sérii Skins, která vyjde v lednu. Hraju jednoho z bláznivých rodičů. V podstatě si půjčuje oblečení své dospívající dcery a chodí do stejných klubů!

Článek vyšel pro časopis OK! rok 0211
Dodatek: Mimo odpovědí obou na společnou otázku jsem vynechala rozhovor jen s Belindou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..