10 významných bodů, jenž Clare změnilo život

01 DĚTSTVÍ SPOJENÉ S HUDBOU
NENARODILA jsem se slavné rodině, ale když jsem vyrůstala, měli doma všichni o hudbu velký zájem, a mě to jako dítě ovlivnilo. Od té doby co si pamatuji byl vždy zapnutý gramofon, téměř vždy. Na tohle mám mnohem větší vzpomínky, než televizi. Také proto, že tam spolu žili tři generace, jejichž hudební škála byla velmi rozmanitá.

Kromě mých dvou sester, mé maminky a táty jsme žili rovněž s babičkou a mým strýčkem Robertem, nejmladším bratrem mé matky, jenž se rozhodl stát sportovním redaktorem. Často hrál Rolling Stones. A moje máma byla velkým fanouškem Motown a také trochu milovala Herb Alpert. Velkým oblíbencem mého táty byl Elvis Presley, takže jsme ho mnohokrát poslouchali.

Má starší sestra byla absolutní hudební šílenec. Když jsem byla příliš mladá navštěvovat koncerty, odešla, aby mohla vidět Davida Bowie a Roxy Music.

Jakmile se vrátila domů, o všem mi vyprávěla, a dokonce nám to znovu přehrála! Vím, že má absolutní vášeň pro hudbu vychází z mé rodiny.

02 NAVŠTĚVOVÁNÍ DIVADEL
MOJE rodina se zajímala o kino a divadlo, a jsem toho názoru, že vyjít si s přáteli ze školy je pro kulturní vzdělání opravdu důležité. Je to takový jiný zážitek.

Vím, že se to takhle stále odehrává, a také si myslím, že je to opravdu důležité pro ty, kteří stejně jako já považovali školu za náročnou. Pro mě je opravdu důležitou částí školy zajímat se o to, co děti baví, a dle toho pro ně vymyslet něco smysluplného, než je nutit do věcí, které považují za jejich povinnost se o ně zajímat.

Myslím, že mě to víc táhne k divadlu. Do značné míry chodím s lidmi na jakékoli tajemné turné, kam mě s sebou berou na svá vystoupení!

03 BĚH
NA škole jsem patřila k těm dívkám, které nikdy nechtěly absolvovat tělesnou výchovu. Vůbec. Absolutně jsem ji nenáviděla. Možná jen tu část, kdy jsme povinně dostali zlatě zbarvený cvičební úbor z polyesterové úpletové tkaniny, který jsme museli nosit v Notre Dame. To opravdu nikomu nepomohlo cítit se fit a zdravě.

Když jsem ze školy odešla, začala jsem z nějakého důvodu běhat. Nepamatuji si proč, ale jsem za to tak ráda, a od té doby běhávám. Nikdy jsem nebyla moc dobrá v relaxování, a když se mě lidé ptají na to, jak ráda odpočívám, odpovědí je běhání. Většina lidí to považuje za poněkud bizarní, ale běžci to naprosto chápou.

Jedním neočekávaným, ale skvělým vedlejším účinkem je pozitivní dopad na můj zpěv, jelikož se kapacita mých plic zvýšila. Co se se mnou stalo, že posloucháte mé vyprávění o běhu a plicní kapacitě?! Pouze hovořím o tom, že když jste na pódiu, zpíváte a běháte déle než hodinu, přemýšlíte o kapacitě plic. Kromě toho to prospívá mému duševnímu zdraví. Pokaždé když mám čas sama pro sebe, nemusím myslet na nic jiného.

04 POPULARITA V MLADÉM VĚKU
VÍM s jistotou, že to na mě jako teenagera mělo masivní účinek. Musím však říct, že i když jsem byla mladá, že tím nejdůležitějším má být pro mě moje vystoupení – uvědomovala jsem si, že zrovna stát se slavnou nebylo to, co bych vyhledávala. V mnoha bodech jsem byla během první dekády s Altered Images stále v tom zranitelném věku, kdy jsem z veškeré té pozornosti, které se mi dostávalo, byla naprosto ohromená.

Myslím, že mě to tehdy změnilo, jelikož jsem věděla, že pokud chci zůstat součástí tohoto byznysu, jakého jsem součástí, musela jsem najít způsob, jak toho dosáhnout za vlastních podmínek. Někdy to fungovalo, někdy zase ne… nikdy není nic tak jednoduché. Rozhodně jsem věděla, že ty rušivější apekty mého profesního života pro mne nejsou. Je ironií, že taková pozornost je opravdu izolovaná, a já jsem takový člověk, že jsem věděla, že kdybych s tím vyšla ven, byla bych opravdu nešťastná. Je velmi těžké to popsat, protože se očividně ohlížím zpět ke své mladší verzi. Opravdu jsem se na to necítila, ale abych byla upřímná, pořád si nemyslím, že kdyby se to stalo dnes, cítila bych se na to být připravená. Prostě to není důvod proč chci dělat to, co dělám.

05 STÁT SE MÁMOU
POKUD si nemyslíte, že stát se rodičem změní váš život, jste blázni! Je zřejmé, že můj muž Stephen a já jsme měli tak výjimečnou cestu, abychom se stali rodiči. Měli jsme 10 let pokusů o přirozené početí, kdy ony roky byly pro nás tak neuvěřitelně obtížné.

Myslím, že tento boj nám dal vědět, jak jsme byli spolu silní a jak bychom mohli společně pracovat, aby věci fungovaly. Nakonec jsme šanci dostali a mohli adoptovat naši Ellie, když jí bylo osm měsíců.

Adopce je pokořující zkušenost a myslím si, že vás nutí uvažovat o rodičovství na úplně jiné úrovni. Existuje tolik obručí, kterými je nutné přeskočit, a vy tak musíte hluboce zvážit, o čem rodičovství dítěte je. Je to takový odlišný způsob přípravy a možná takový způsob, který ne každý, kdo se chce stát rodičem, dokáže chápat. Myslím, že se o tom dozví každý dost rychle, ale koneckonců si nemyslím, že musíme každý uvažovat stejnou měrou, na stejné úrovni.

Teď jsme rodina a hotovo. Jsem absolutně potěšena, že se po domě potuluje náladový teenager!

06 STEPHEN
VRÁTILA jsem se z dovolené na jihu Francie, aby nám náš manažer Gerry McElhone řekl, že Altered Images má nového člena. Bylo to poprvé, co jsem o Stephenu Lironimu slyšela. Když si na to vzpomenu, první věc, kterou mi kdy řekl, byla: „Myslím, že bys opravdu mohla těžit z lekcí zpěvu.“

A byla jsem jako… opravdu?! Domnívám se, že je to poprvé, u koho jsem musela zasáhnout. Měla jsem nahrávky v TOP 10! Co tím myslíte, že potřebuji hodiny zpěvu – teprve jste se přidal ke kapele.

Nicméně jsem chodila na hodiny zpěvu od Scottish Opera (skotské opery), a byla to obrovská výhoda. Takže se jednalo o opravdu dobrý návrh, ale zpočátku jsem si myslela, že toho chlapa budu muset udeřit.

Nakonec pro mě bylo tolik přitažlivé, že by ke mně byl někdo tak poctivý, a to pro mé vlastní dobro. O Stephenu obvykle nikdy nemluvím veřejně a naopak, protože to je taková podivná věc. Když ale vzpomínáme na první, mírně mrazivé setkání, tolik se toho změnilo. Když jsem se s ním poprvé setkala v domě jeho mámy ve východním Kilbride, jak jsem mohla vědět, že budeme manželi, za 25 let mít dceru, žít v Londýně a vlastnit dvě restaurace – a že budu pořád vystupovat!

07 STÁT SE MAJITELKOU RESTAURACE
STEPHEN byl nesmírně nemocný… ve skutečnosti měl rakovinu tlustého střeva. Mnoho let pracoval jako hudební producent neuvěřitelně tvrdě – to je opravdu úspěch v rodině.

A pak onemocněl. Myslím, že když mnoho lidí prochází vážnou nemocí, nutí je přehodnotit svůj život. Přesně to se stalo. Když se cítil natolik zdravý, rozhodl se, že se chce pohnout dál od toho, co dělal předtím.

Když mi řekl o restauraci, řekla jsem: „Opravdu?“ Věděla jsem, že ho v tom musím podporovat, a přestože restaurace jsou naše, jsou do velké míry jeho.

Když byl Stephen nemocný, přečetl si článek o skotských mořských plodech, které se dovážejí do Španělska, mysleli jsme si, že bychom si měli něco z toho nárokovat.

Nyní máme dvě restaurace, jednu docela blízko místa Crouch End kde žijeme, a druhou ve Stoke Newingtonu – může to být obtížná hra a my máme velké štěstí, že jsme byli úspěšní. Jedna se jmenuje Bar Esteban; Esteban je ve španělštině Stephen, takže to byl pracovní název. Když přišlo na vernisáž, prostě jsme si to nechali – na přemýšlení bylo příliš mnoho dalších věcí. Druhá se jmenuje Escocesa, což je španělsky Skotsko, ale nikdo to neumí vyslovit.

08 LEEDS FUTURAMA
TOHLE byl obrovský indoor (vnitřní) hudební festival, který kapela Altered Images odehrála v roce 1980. Právě tam nás poprvé objevil John Peel a byl skutečným zlomem pro skupinu. Tam se vše, co jsme chtěli s kapelou dělat, se začalo zrychlovat. Také na tomto festivalu byli Simple Minds, Siouxsie And The Banshees, Echo And The Bunnymen … tito jmenovaní patřili mezi důležité skupiny té doby – v duchu jsem byla ještě školačka a nebyla jsem tam jen tak, ve skutečnosti jsem byla toho součástí.

Jak vzrušující, jak tomu bylo v té době, myslím, že je to opravdu jen o zpětném pohledu, aby to získalo svůj význam. Všichni jsme pořád byli ještě ve škole a mezi těmi kapelami, které v té době znamenaly nejvíc.

09 BÝT SIROTKEM
I V 57 letech s tím bojuji. Moje sestry a já jsme ztratili naši matku asi před 12 ley a poté jen před několika měsíci jsme ztratili zase otce. Poprvé ve svém životě se opravdu cítim jako dospělá, protože když jste něčí dítě, vždy se cítíte jako něčí dítě.

I když občas dělám věci neobyčejně špatně, jsem skutečně produktem dobrých lidí, kteří mě naučili, že nejde vždy o to, aby se dařilo. Někdy je to o tom mýlit se, ale poté se dokážete zvednout.

Kdykoli budu myslet pořád na to, co by moje máma nebo táta v této situaci udělali? Opravdu nám nezanechali moc, ale byli tak zábavní.

Věděli, že je to všechno pro mě o tom být umělcem, a pomohli mi k důvěře během růstu. Učím se, že to je těžké něco dělat, když je Ellie téměř 15.

10 ROVNÁNÍ VLASŮ
TYTO změny změnily mnoho životů – alespoň lidem s přirozeně kudrnatými vlasy.

Měla jsem štěstí, jelikož pocházím z rodiny kadeřníků, včetně maminky, měla jsem tudíž k dispozici odborné znalosti. Prostřední sestra Katie má rovné vlasy, ale moje velká sestra Margaret a já máme přirozeně kudrnaté a neovladatelné vlasy. Na začátku 80. let jsme dostali hnědý papír a vyžehlili vlasy. Vždycky jsem je nosila docela krátké, takže jsem byla kousek od smrtícího vzdoru.

Mikádo, které jsem měla v Gregory’s Girl (Gregoryho dívka) bylo rovné, ale ty vlasy mi vyžehlila moje velká sestra. Nemyslím si, že za svou ochotu někdy získala kredit.

Článek vyšel dne 27. října 2019

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..